Penerangan

Berikut adalah penerangan bagi setiap kategori bagi yang berjaya mengekalkan kedudukan top komentor di Diari Seorang Mama dalam tempoh *setahun.

Awesome Blog List adalah pengomen a.k.a blogger yang berjaya mengekalkan kedudukan mereka di dalam senarai top 20 sepanjang tahun.

Lovely Blog List adalah pengomen a.k.a blogger yang berjaya mengekalkan kedudukan mereka di dalam senarai top 40 sepanjang tahun.

Hottest Blog List adalah senarai blog di mana empunya blog begitu rajin meninggalkan jejak di Diari Seorang Mama walau tidak tersenarai dalam senarai utama.

Wonderful Blog List adalah senarai blog yang mempunyai nilai cerita yang diterjemahkan dalam gaya tersendiri dan amat menarik untuk dibaca.

GMBM Blog List adalah senarai blog di mana empunya blog merupakan ahli Grup Mama Blogger Malaysia yang ditubuhkan oleh Kathy R'Bain

In Memory Blog List adalah senarai blog di mana empunya blog pernah satu ketika dahulu aktif di dunia blog sebelum masing-masing menyepi disebabkan kesibukkan dunia realiti.

Kesemua yang berada di dalam senarai bloglist perlu aktif. Dua bulan tanpa sebarang entry baru, akan dikeluarkan dari senarai blog list kecuali yang tersenarai di In Memory Blog List